22. března - 13. dubna 2011


13. 4. 2011
Bond Lady Dorotte se stal včera otcem osmi štěňátek (šesti fenek a dvou pejsků). Gratulujeme chovatelské stanici Z Hulínského lesa!


11. 4. 2011
Přejeme všechno nejlepší našim velikonočním štěňátkům od písmene B již k druhým narozeninám!!!
Dorotka maminkou (vrh B, Lady Dorotte, 2009)


Dorotka se již těší na svá třetí štěňátka a ani netuší, že se stala opět babičkou. Blahopřejeme Audrey Lady Dorotte ke krásným pěti štěňátkům v CHS Lady Bardotte!
Audrey maminkou (vrh B - Lady Bardotte, 2011)






31. 3. 2011
Naše krásná Dorotka měla vždy pěkná, zdravá a úspěšná štěňátka, z nichž většina se již zařadila do chovu, a tak jsem se rozhodla ještě pro jeden, poslední vrh. Najít u nás pro Dorotku nepříbuzného, krásného a zdravého krycího psa podle mých představ není vůbec jednoduché. Rozhodla jsem se proto najít takového psa v zahraníčí a přivézt k nám novou, zdravou a nepříbuznou krev. Pro naši interšampionku Dorotku jsem vybrala nádherného, urostlého psa, šampiona Francie, který se jmenuje Disco de Poirchet. Disco bydlí v chovatelské stanici des Échos de Belledonne v Savojských Alpách a je to pes s úspěchy nejen výstavními, ale i loveckými, s velmi milou a přátelskou povahou, je to doslova mazel! U pana chovatele Pesentiho jsem měla možnost si prohlédnout jeho velmi pěkné potomky od dvou fen, které si pan chovatel zanechal ve své smečce. Ve Francii se chová hlavně typ vysokonohého elegantního honiče s pěknou kostrou a vynikajícím úhlením, bernští honiči se tu chovají často ve velkých smečkách a pohled na takovou nádhernou smečku na lovu je stejně krásný jako na stádo běžících ušlechtilých koní.
Ve vesničce St. Rémy de Maurienne mě smečka pana Pesentiho mile překvapila svým pohodovým vystupováním a přítulností, vůbec na nás neštěkali a Dorotka s Discem se odebrali v klidu ke krytí. Vše proběhlo bez problémů a domluvili jsme se, že druhý den večer pro jistotu zkusíme krytí zopakovat. Bylo krásné počasí, slunce svítilo a jaro nás překvapilo již rozkvetlými stromy, keři a barevnými stráněmi posetými petrklíči a fialkami. Po dlouhé cestě jsme se ubytovali v příjemném hotelu a do západu slunce jsme si prohlédli překrásné okolí.
Nazítří jsme se vypravili vzhůru za sněhem, vystoupali jsme serpentínami k vrcholkům Alp a užili si lyžování v St. Francois Longchamp. Zatímco já s dcerou lyžovala, manžel odpočíval s Dorotkou a večer jsme se opět vypravili za Discem. S dorozumíváním ve Francii byl trochu problém, anglicky jsme se sice domluvili, ale jen trošičku. Pan Pesenti nás ale v neděli překvapil návštěvou své známé, která má za partnera Slováka žijícího zde již devět let, jenž nám vše překládal.
Po dalším úspěšném krytí jsme byli pozváni na návštěvu a připili jsme si šampaňským na štěňátka Disca a Dorotky. Dlouho jsme si pak povídali o chovu bernských honičů a o lovu s nimi ve Francii a v Čechách. Ve Francii se loví černá zvěř se smečkou švýcarských honičů tak, že se najednou vypustí 70 - 80 psů. Na těchto společných lovech se také práce psů hodnotí a vyhodnocuje se nejlepší smečka. Výsledky z lovů, ale i z výstav, si zapisuje klub (nezapisují se do rodokmenu) a vychází ve speciálním klubovém časopise se spoustou krásných fotografií. Pan Pesenti je se svou smečkou, v čele s Discem, velmi úspěšný a je vidět na hodně fotografiích v časopise i s poháry. Sleduje také chov bernských honičů v Čechách a prohlíží si naše stránky, líbily se mu mé nohaté a velmi ušaté odchovy. Snad se zase brzy uvidíme, máme ještě společné plány a možná se nám podaří oživit chovy bernských honičů u nás i ve Francii novou, kvalitní krví.
Již o Velikonocích budeme s jistotou vědět, jestli naše česko-francouzská štěňátka budou a ke konci května by se měla narodit. K odběru by pak byla na začátku července - úplně ideálně, na prázdniny. Moc se na ně těšíme.
Šampion Francie - Disco de Poirchet

ICH Dorotte Lady Alison a CH Disco de Poirchet

CHS des Échos de Belledonne

Savojské Alpy

Lyžování v St. Francois Longchamp

Dorotka v La Chambre

La Chambre


Se svolením pana Pesentiho si můžete prohlédnout jeho video smečky des Échos de Belledonne a ukázku z výcviku Disca a Belly v oboře... Merci!






22. 3. 2011
Přivítali jsme jaro písničkou. Tento víkend nás totiž už čeká cesta za Dorotčiným ženichem do Francie, země šansonů. Držte nám palce!

(Viktorie Dančová - vlastní skladba, posluchačky: Dorotte Lady Alison a Agnes Lady Dorotte)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Máme štěňátka bernského honiče - vrh G

Diana Lady Dorotte a její výstavní úspěchy