26. 5. - 29. 7. 2011



29. 7. 2011
Děkujeme moc za milé zprávy z nových domovů našich štěňátek a fotky, které budeme zařazovat štěňátkům do galerií a sledovat, jak rostou. Naše česko-francouzská štěňátka zůstávají v Čechách, všechny zahraniční zájemce o fenky ze Švýcarska, Německa a Polska jsem odmítala, protože si přeji oživit krev berňáčků u nás. Proto jsme přeci do Francie na krytí jeli! Přiznám se, bylo mi moc líto, že si zatím nemohu po Dorotce jednu krásnou fenečku nechat. Majitelé našich malých princezen si však přejí všichni své fenky uchovnit a tak si počkám na štěňátko právě od nich.

Claire

Cecília

Crusoe a Štěpánek







17. 7. 2011
Nastal čas loučení s našimi štěňátky. Jako první jsme zamávali Cordulce, pak Carmence, dnes odjíždí Cecilka, zítra Casiopea a poslední Claire, na kterou již čeká bernská kamarádka a Dorotčina vnučka Bedřiška. Nyní budu se štěňátky na chalupě, kde nemám internet, a proto více napíšu až za týden.
Zatím u nás ještě zůstává Crusoe...
(foto: Jan Šimeček)
Crusoe je velmi klidný, hodný a mazlivý pejsek s nejdelšíma ušima, kterého jeho temperamentní sestry s chutí trápí. Čeká jen na toho pravého páníčka.


Mám také velkou radost z letních úspěchů Dorotčiných potomků...

MVP Brno
Bedřiška Hvězda z Větrníku (Dorotčina vnučka po Amálce) - V1, CAJC, BOJ

NVP Mladá Boleslav
Audrey Lady Dorotte (dcera Dorotky) - V1, CAC, NV, BOB a BIG 3. místo VI. skupiny FCI
Athos Lady Bardotte (Dorotčin vnuk po Aronovi) - V1, CAJC

Albert Hvězda z Větrníku (Dorotčin vnuk po Adélce) získal na světové výstavě psů v Paříži 1 Excellent, Maillerus Jeune a stal se Světovým juniorským vítězem!






10. 7. 2011
Včera nás navštívil fotograf psů pan Šimeček, kterému se povedlo nemožné; vyfotit všechna naše štěňata v řadě!
Pořídil spousty krásných fotek našich ušáčků, portrétů, skupinek i všech najednou, které si budete moci prohlédnout příště. Zatím jen na ukázku z náhledů... Mám z nich velkou radost!
Naposledy spolu (foto: Jan Šimeček)

Cecília (foto: Jan Šimeček)

Cordélie (foto: Jan Šimeček)

Casiopea a Carmen (foto: Jan Šimeček)






7. 7. 2011
Přidáváme fotky z konce pátého týdne štěňat, kdy jsme se s dcerou pokoušely vyfotit všechny naše neposedy ve výstavním postoji.
Více fotek v galeriích štěňat a na rajčeti: http://dorotte.rajce.idnes.cz/Stenata_Lady_Dorotte_-_vrh_C/
Casiopea

Casiopea

Carmen

Cecília, Crusoe, Casiopea

Spolu








2. 7. 2011
Našim štěňátkům je již pět týdnů a pokud je pěkné počasí, chodím s nimi každý den na naši zahradu, kde jsou nejšťastnější. Běhají tam, dovádějí, perou se a jen co se prospí, najedí, zase znovu řádí. Nenechávám je na zahradě bez dozoru a tak toho sice doma moc neudělám, ale zato si jich moc užívám. Jsou milí, kontaktní, ničeho se nebojí, volám na ně jednotlivě jmény i hromadně na krmení. Přiběhnou pokaždé s nadšením a ze všeho nejraději se mazlí. Dorotka si od nich už ráda odpočine.
Krmení jim podávám pětkrát denně, jedí kuřecí či hovězí maso s rýží, tvaroh s piškoty a žloutkem a speciální štěněčí kašičku již nahradily superprémiové granulky pro nejmenší štěňata zalité drůbežím vývarem. Ráda bych je zvykla pouze na granulky, aby to noví majitelé měli s krmením jednodušší a nemuseli vařit.
Štěňátka jsou již dvakrát preventivně odčervena pastou Banminth a za deset dní je čeká návštěva naší veterinářky, která je u nás doma bude očkovat, tetovat a vystaví jim europasy. Odcházet k novým majitelům, kteří se na ně moc těší, začnou od 13. 7. Poslední dvě krásná štěňátka na své pravé páníčky ještě čekají.
Crusoe

Claire

Cecília

Carmen

Cordélie

Casiopea

Carmen a Crusoe








28. 6. 2011
Přidáváme nové fotky našich čtyřtýdenních štěňátek. Více v galerii: zde.
Claire, Cordélie, Casiopea

Carmen

Cecília

Crusoe

Casiopea






22. 6. 2011
Dnes si štěňátka prvně užila zcela volného výběhu na zahradě. Malí průzkumníci byli tak nadšení, že za chvilku nebylo koho fotit. Rozprchli se na všechny strany.
Cordélie (a Casiopea)





21. 6. 2011
Našim štěňátkům je 27 dní a dělají čím dál větší pokroky. Už minulý týden se všichni naučili vylézat z rodné bedničky do výběhu, kde vykonávají potřebu a pak zase šup do suchého pelíšku v bedničce. Jsou to už moc čistotní šikulové! Dvakrát denně jim připravuji speciální štěněcí kašičku, se kterou si na talířku umí nejlépe poradit Carmenka, na druhém místě Cordulka, ale ostatní jen tak ochutnávají a nejraději jsou, když je krmím lžičkou. Venku nám často prší, a tak si užívají výběhu v kuchyni, protože na zahradu nyní nemůžou.
Včera jsem osobně vrh přihlásila na ČMKJ a štěňátka dostala přidělena tato tetovací čísla: Crusoe - 632, Cecília - 633, Carmen - 634, Cordélie - 635, Claire - 636, Casiopea - 637.
O víkendu měla štěňátka opět návštěvy, budoucí majitelé se na své holčičky už moc těší a tak přidáváme opět nová fota našich dlouhoušatých krásek a ušáka Crusoa.
Více fotek v galerii: zde!
Carmen

Cordélie

Casiopea

Claire

Cecília

Crusoe








16. 6. 2011
22. den. Nové portréty (i v galeriích těchto štěňat)...
Cecília

Claire

Crusoe





15. 6. 2011
Štěňátkům jsou tři týdny a váží už dvě kila. Dnes dostala venku ochutnat svou první štěněčí kašičku Canina. Nejvíce si na ní pochutnala zvídavá Carmenka, ale pěkně upatlaní byli všichni. Od nynějška ji budou dostávat již každý den.
Maminka Dorotka má stále obrovskou chuť k jídlu, spořádá až pětkrát větší množství velmi kvalitní potravy, do které ještě přidávám Calcium citrat a GAG. Třetí týden laktace bývá pro fenu velmi náročný, Dorotka ho však zatím zvládá skvěle. Sice trochu přibrala, ale vím, že to pak zase brzy vyběhá.
Z dnešního krásného dne přidáváme fotky všech štěňátek do galerie: zde!
Carmen

Spolu

Claire, Casiopea, Cordélie, Carmen

První kaše

Cordélie, Cecília, Casiopea






12. 6. 2011
Víkend byl u nás ve znamení návštěv. Štěňátkům je osmnáct dní a nejvíce se věnují sání maminčina mléka a spánku. Pěkně přibírají a všichni váží okolo kila a půl. Pokud jsou chvilku vzhůru, chodí nejistou legrační chůzí a začínají ve hře jeden druhého kousat. Uvědomují si vlastní tělo, koušou se do svých nohou, vrčí a pokoušejí se štěkat. Jsou sice ještě maličcí, ale jsou to už skoro psi!
Cordélie





9. 6. 2011
Dorotka se pečlivě stará o svá štěňátka a ani netuší, že bude asi již pošesté babičkou!
Přidáváme nové společné a koukací fotky všech štěňátek ze 14. a 15. dne do galerií zde.
Claire

Casiopea

Crusoe

Carmen

Spolu



Blahopřejeme do Brna CH Aronovi Lady Dorotte k úspěšnému kryti CH Berny (Brilance Bohemia Hill), která za ním přijela z Polska.
Aron Lady Dorotte




7. 6. 2011
Dnes již mžourají všechna štěňátka, Cordulka s Cecilkou mají ale od včerejška náskok.
Cordélie a Cecília


6. 6. 2011
Novinka dnešního dne: štěňátka začala otevírat oči. První prokoukla Cecilka a druhá Cordulka. Nyní je nebudu dávat na přímé světlo, koukací fotky budou proto příště.


5. 6. 2011
Štěňátkům je jedenáct dní a váží už 1kg! Casiopea, Cordélie a Claire mají přes kilo, Cecílii, Carmen a Crusoovi ještě pár gramů chybí. Dorotka má dostatek mléka, štěňátka jsou velmi čilá a ostříhání drápků skutečně pomohlo. Dorotce na bříšku nepřibyl žádný škrábanec a také žádné další štěňátko již není poškrábané. Na jejich pohyb to nemělo pražádný vliv a dělají velké pokroky. Každý vrh je jiný, snažím se vždy vycházet právě z jeho potřeb, ne každý vyhoví literatuře, naše štěňátka asi nečetla, že se mají stavět na nohy až okolo 20. dne života a pokouší se o to už teď. Je to legrační podívaná.
Stále nepřestávám obdivovat Dorotčinu inteligenci a to, jak se mnou dokáže komunikovat. Již druhý den nelehává se štěňaty v porodní bedničce, ale hned vedle (tam, co dříve já), odpočívá a sleduje je. Pokud chce kojit, přijde za mnou, koukne se mi do očí a pak zaškrábe na bedničku. Znamená to, abych dala rozprostřená štěňata na stranu a ona si mohla lehnout a nakojit je. Když se ozve z bedničky zaškrábání, znamená to, že dokojila, mám jí dát štěňata z cesty a ona si jde zase lehnout ven. Je velmi opatrná a žádá mě vždy o pomoc, stala se z ní naprosto dokonalá, zkušená matka.
Carmen

Více nových fotek štěňat zde!



Včera mi opět udělali radost Dorotčini potomci, kteří se sešli na národní výstavě v Klatovech. Dcery Beneátka Lady Dorotte získala V1, CAC, Národní vítěz, Adéla Lady Dorotte V1, CAC, Amélie Lady Dorotte ve stejné třídě získala V2, res. CAC. Dorotčin vnuk Apache Lady Bardotte obdržel V1, CAJC, BOJ. Všem moc blahopřejeme a Marianně děkuji za foto z výstavy.
zleva: Beneátka, Inari, Agni, Amélie a Adéla





3. 6. 2011
Co nového u našich štěňátek? Rostou, chutná jim, protahují se jim ouška, rychle lezou. Jejich mléčný krok a razantní lezení jednoho přes druhého začalo zanechávat stopy, Cordulka má trochu poškrábaný ocásek a Crusoe nožičky. Abych zamezila škrábancům, ostříhala jsem jim dnes celkem 108 malých drápků, snad to trochu pomůže. Pořád štěňátka sleduji a zachraňuji aktivní průzkumníky, kteří zalezou Dorotce za záda a nemohou se sami dostat ven. V těchto nesmyslných výpravách jednoznačně vede největší Claire, kterou musím dolovat pod maminkou i osmkrát za noc. Už se moc těším, až za pár dní prokouknou a budou trochu rozumnější.
Na dvě fenky se již přišly podívat jejich majitelky, jež Dorotka zná. Návštěvy ale plánujeme až okolo věku tří týdnů. Je to kvůli Dorotce, protože pak už na nich tolik nelpí a štěňátka se v tomto věku již osamostatňují a začínají se přikrmovat. Některá štěňátka jsou ještě volná, můžete se na ně přijít podívat nejdříve od 11. 6. Jste k nám srdečně zváni!
Děkuji všem za velké množství gratulací ke štěňátkům a omlouvám se, že zatím nestíhám odpovídat na e-maily, ale už to brzy napravím.
Nové společné fotky v galerii štěňat.
9. den




1. 6. 2011
Dnes je štěňátkům sedm dní a už zdvojnásobila svou váhu, pupíčky se jim odlouply a jejich růžové čumáčky se jim pěkně zabarvují do černa. Včera jsme byli se štěňátky prvně na hodinu venku. Přestože je tak krásně, Dorotka pobude na zahradě vždy jen nezbytnou chvilku a pak rychle běží ke štěňátkům do bedničky. Už musí být celá přeleželá, a tak jsem dala její čerstvě napapané bumbrlíčky do košíku a s celou rodinkou jsme šli na chvilku na naši zahradu. Konečně se Dorotka trochu protáhla, měla totiž spoustu práce s hlídáním zahrady. Běhala od branky k vratům a každému kolemjdoucímu dávala důrazně najevo, že k nám je vstup zakázán! Štěňátka jsou ještě hluchá, a tak se nedala vůbec rušit a klidně spala dál ve stínu jabloně. Na další kojení jsem je odnesla zase domů do bedničky, ale myslím, že pobyt na čerstvém vzduchu prospěl všem.
Fotky štěňátek z jejich prvního ,,výletu" si můžete prohlédnout v galerii.
Dorotka s dětmi

Carmen

zleva: Cecília, Cordélie, Casiopea

Crusoe





29. 5. 2011
Štěňátkům jsou dnes čtyři dny, daří se jim výborně a přibrala již o 150g. Přidali jsme nové fotky ze třetího a čtvrtého dne do galerie: zde.
Claire

Casiopea

Cecília




27. 5. 2011
Očekávaná česko-francouzská štěňátka Dorotka tentokrát porodila o den dříve, asi to způsobila ta velká vedra, ale porod proběhl opět bez problémů a v klidu domova. Udělala mi radost, protože vše se odehrálo přes den a nikoli v noci, jako předchozí porody. Od rána přicházela na svět jedna tolik chtěná fenečka za druhou, pak menší pauza a překvapení - přeci jen jeden pejsek. Jelikož se ocitl sám mezi samými holkami, dostal jméno Crusoe. Měla jsem pro pejsky přichystána jména Colombo, Cyrano, Cleofáš... ale Dorotka se rozhodla, že šest štěňat je akorát. Má pravdu, krásně se všichni dostanou ke strukům, je to úplně ideální.
Štěňátka jsou vyrovnaná, po narození vážila okolo 400g, dnes jsou již o dost větší a mají stále pěkně napapaná bříška. Všechna pěkně sají a spinkají a zase sají a Dorotka o ně vzorně pečuje pod mým bedlivým denním i nočním dohledem. Nemůžeme se na tu nádhernou strakatou rodinku vynadívat.
Den druhý - štěňátka s maminkou v bedničce


26. 5. 2011

Štěňátka jsou na světě!

Po velmi neklidné noci se Dorotce v 9:40 narodilo první štěňátko, poslední v 15:45. Máme pět krásných holčiček a jednoho kluka.
Cecília (9:40)

Cecília - portrét

Carmen (10:50)

Carmen - portrét

Cordélie (11:20)

Cordélie - portrét

Claire (11:45)

Claire - portrét

Casiopea (13:20)

Casiopea - portrét

Crusoe (15:45)

Crusoe - portrét

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Máme štěňátka bernského honiče - vrh G

Diana Lady Dorotte a její výstavní úspěchy