26. 8. - 2. 12. 2012


2. 12. 2012
Naháňka
První prosincový den jsme s Janou a našimi honičkami Casiopeou a Dorotkou přijaly pozvání na naháňku černé zvěře v Drevníkách. Počasí bylo nádherné a obě honičky se do sytosti uhnaly. Dorotku jsem po vypuštění do leče slyšela už jen hlásit, ale Casi byla stále v kontaktu s majitelkou a tak jsem ji dokázala i vyfotografovat.

Casiopea Lady Dorotte na naháňce


Velké gratulace Claire Lady Dorotte, která tento víkend pojala výstavně a na MVP v Nitře získala 2x V1, CAC, CACIB a BOB!


7. 11. 2012

MVP
O víkendu 4. - 5.11. se konala v Praze mezinárodní výstava psů, kde jsem nemohla chybět. Nenechala bych si přeci ujít příležitost vidět se s Dorotčinými potomky a jejich majitelkami! Setkala jsem se tu se štěňaty Carmen, Claire a Amélií Lady Dorotte a vnoučaty Cleopatrou a Bandittou Lady Bardotte, Aischou z Hulínského lesa a přišla se podívat i Brixie Hvězda z Větrníku. Tentokrát mi chybí kompletní fotodokumentace švýcarských honičů, protože jsem si s radostí a snad i úspěšně zavystavovala v kruhu s poněkud neposednou Claire Lady Dorotte (2xCAC).
Foto z obou výstavních dnů mám na rajčeti a moc děkuji Lídě Jašové za krásné fotky našich berňáčků z výstavního kruhu, které si můžete prohlédnout na jejím odkazu níže.
Claire Lady Dorotte

23. 10. 2012
V neděli jsem navštívila kamarádku Moniku a její kouzelná štěňátka v CHS Lady Bardotte. Po dojemném přivítání s Audrey Lady Dorotte, která mě vždy pozná, i celé veselé smečky, jsem se pomazlila se štěňátky a pokusily jsme se je vyfotografovat. Zatažená obloha nám sice vůbec nepřála, ale přesto jsem pořídila pár fotografií střídavě na svůj i Moniky fotoaparát. Dva krásní malí švycáčci půjdou k mým starším berňáčkům, Dante se může těšit na kamaráda Alberta Lady Dorotte a Dorothy na Claire Lady Dorotte. Těším se, že je i s jejich prima majiteli budu potkávat na výstavách!
Odpoledne jsem ještě s Nikolou a Michalem jela do CHS Yellou Queen se podívat na štěňátka dalších honičů - coonhaundů. Jejich Beneátka Lady Dorotte se totiž může také těšit na novou ušatou kamarádku!
Fotografie všech štěňátek si můžete prohlédnout zde: http://dorotte.rajce.idnes.cz/Stenata_honicu/

19. 10. 2012
Při naší cyklistické projížďce s Dorotkou a Ágnes v Krčském lese často vídáme pasoucí se srny i muflony, dokonce přímo v areálu Thomayerovy nemocnice v Praze 4. Tentokrát se ale naproti nemocnici mezi paneláky pásli sloni!


14. 10. 2012
Fotky z návštěvy Bibinčiných štěňátek zde: http://dorotte.rajce.idnes.cz/Stenata_ze_Stareho_Sedla_-_konec_sesteho_tydne


7. 10. 2012
Tuto krásnou teplou říjnovou sobotu se opět proháňela úžasná smečka švýcarských honičů pražskou Hostivaří.
Část honičů se držela na louce, část zmizela mezi stromy...

Casiopea Lady Dorotte u občerstvení

Více fotek všech pejsků ze setkání zde: http://dorotte.rajce.idnes.cz/Setkani_svycarskych_honicu_2012/





25. 9. 2012
Srdečně zveme všechny přátele honičů na již páté SETKÁNÍ HONIČŮ v Hostivaři, v sobotu 6. října od 14:00! Více v Akcích pro honiče zde.


V neděli jsme se i s babičkou Dorotkou jeli podívat na Bibinčina štěňátka na Orlík. Jakoby se čas vrátil zpátky a já zase chovala naše druhá, zrovna dvacetidvoudenní štěňátka... Abba jakoby z oka vypadla Bibinčině sestře Beneátce a Arnika Barbaře. Všechna štěňátka jsou krásná, kulaťoučká a spokojená, nemohli jsme se od nich odtrhnout a já se zamilovala do kouzelné čokoládové Anny. Na fotky všech Bibinčiných štěňátek ve věku 22 dní se můžete podívat zde: http://dorotte.rajce.idnes.cz/Bibincina_stenata_ze_Stareho_Sedla



18. 9. 2012
Klubová výstava KCHŠH 2012
Letos se na klubovou výstavu konanou 15.9. přihlásilo 37 švýcarských honičů, z toho 29 bernských, 6 švyckých, jedna lucernská fenka přijela z Polska a 7 psů se bonitovalo. Výstavu posuzoval uznávaný mezinárodní rozhodčí MVDr.Vladimír Piskay (SK). Pan rozhodčí byl precizní, důsledný a náročný i v detailech, všímal si nejen pohybu a postoje, úhlení, postoje předních i zadních končetin, zápěstí, loktů a předhrudí, ale kladl důraz i na modelování ušlechtilé hlavy, která je pro švýcarské honiče tolik typická. Diktoval dlouhé posudky, po pousouzení třídy vždy nahlas informoval diváky o výsledku a pověděl ještě mnoho detailů navíc o exteriéru předvedených psů. Většina majitelů tak podrobný popis svého psa slyšela jistě poprvé. Pan rozhodčí Piskay udělal naši klubovou výstavu skutečně divácky zajímavou a také napínavou. Letošní KV dominovaly krásné, vyrovnané feny, bernské i švycké, a těm patřilo i finále. Pan rozhodčí byl potěšen množstvím kvalitních švýcarských honičů, které zde posoudil. Na výstavách v zahraničí prý vídá jednoho či dva bernské honiče, kteří sice dostávají tituly nejvyšší, ale zdaleka nedosahují kvalit u nás předvedených psů, zde i bez titulů. Pochválil celý náš chov a kvalitní práci našich chovatelů.
Letošní vítězkou celé klubové výstavy se stala CH Amélie Lady Dorotte - V1, CAC, KV, BOB, BIS.
1. místo v soutěži chovatelských skupin získala CHS Lady Dorotte.
společné foto všech účastníků

vítězky tříd: Carmen Lady Dorotte, Bris od Punkvy, Beneátka Lady Dorotte, CH Amélie Lady Dorotte

1.místo CHS Lady Dorotte: Amélie, Adéla, Carmen, Beneátka, Claire

V1, CAC, Klubový vítěz, BOB, BIS Amélie Lady Dorotte

Měla jsem radost nejen z úspěchů Dorotčiných dcer Amélie CAC, KV, BOB, BIS, Carmen CAC, Beneátky CAC, Claire res. CAC a výborné Adély, ale potěšila mě i vnoučata (po Audrey LD): Banditto Lady Bardotte res CAC, Cleopatra VN1, Crusoe a Chilli Lady Bardotte, (po Aronovi LD): Claris Cervarius VN1, Celer Cervarius a (po Bondovi LD): Alma z Huínského lesa (KV mladých, BOJ, JBOD), Agga z Hulínského lesa a bez chybičky s nádherným hodnocením absolvovaly bonitaci Carmen a Claire Lady Dorotte. Při vítězství mé chovatelské stanice vyzdvihl pan rozhodčí nonšalanci, eleganci a krásné hlavy fenek Lady Dorotte. Velmi si toho vážím a přeji také majitelům Dorotčiných potomků úspěchy v chovu v jejich CHS!
Moc děkuji za fotografie nejen z celého posuzování, ale tentokrát i za fotografování na bonitační karty své dceři Viktorii, která ho musela zvládnout sama, zatímco já zapisovala bonitaci. Neměla to zrovna lehké, protože nejen pejskům byla zima a v postoji se hrbili a třásli. Zahřála nás však pochvala pana rozhodčího naší dosavadní bonitační fotodokumentace.

Fotodokumentace celého průběhu výstavy zde: http://dorotte.rajce.idnes.cz/Klubova_vystava_svycarskych_honicu_2012/



Cordélie Lady Dorotte na plakátě v zářijovém čísle Světa psů, foto: J. Šimeček

Foto z dovolené s našimi honičkami na Valašsku: zde.




6. 9. 2012
Prázdniny skončily, děti mi nastoupily do nové školy a na UK, Ágneska se zotavila z autonehody a Dorotka se stala opět babičkou! Moc blahopřejeme Bibianě Lady Dorotte k sedmi krásným zdravým štěňátkům, z nichž dvě jsou raritně, čokoládově zbarvená. Nemůžu se dočkat, až je uvídím. Když jsem odchovávala štěňata, lidé se mě na takto zbarvená štěňátka ptali, protože se fotografie jedné krásné hnědé fenky objevila v časopise Pes. Jedna paní chtěla pouze hnědého berňáčka a prý si na něho počká. Kontakt jsem ztratila a ona se právě dočkala. Více o štěňátkách v CHS ze Starého Sedla zde.
(Stále dostávám spoustu otázek na hnědě zbarvená štěňátka s pálením: jsou zbarvená stejně jako např. u hnědých dobrmanů, kokršpaňelů, jagteriérů, jezevčíků apod. U bernkých honičů nám standard tuto barevnou možnost nenabízí, ale neznamená to, že se u nich občas nevyskytuje. Již mnohokrát se stalo, že země původu plemene změnila standard a z neobvykle zbarveného psa byl najednou chovatelsky velmi žádaný jedinec. Toto zbarvení vzniká spojením dvou heterozygotů Bb + Bb. Hnědáci jsou homozygoti bb. Černí heterozygoti BB mají dominantní černou. Černí heterozygoti Bb mají recesivní vlohu pro hnědou. Většinou i spojením dvou jedinců Bb vznikají zase černá štěňata, protože štěpný poměr je 3:1. Hnědá barva se dá jen těžko určit dopředu a vzniká jen vzácně, genetika je věda velkých čísel.)
Plánuji v říjnu opět setkání honičů v Hostivaři, více bude brzy v rubrice Akce pro honiče a nyni se již těším na KV v Litomyšli.




26. 8. 2012
Včera jsem se byla podívat na MVP v Mladé Boleslavi. Švýcarských honičů bylo přihlášeno šestnáct, ale nakonec dorazilo třináct fenek. Mám velkou radost z úspěchů našich odchovů a blahopřeji Adéle a Beneátce Lady Dorotte, které splnily podmínky pro udělení ČESKÉHO ŠAMPIONA!
CH Amélie Lady Dorotte Res CAC, CH Adéla Lady Dorotte CAC, CH Beneátka Lady Dorotte CAC, Res CACIB a Carmen Lady Dorotte CAJC, Nejlepší mladý plemene BOJ

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Máme štěňátka bernského honiče - vrh G

Diana Lady Dorotte a její výstavní úspěchy