2. 1. - 26. 5. 2013


26. 5. 2013
NATURA VIVA
Klub švýcarských honičů se i letos prezentoval na mezinárodní výstavě myslivosti NATURA VIVA 22 .- 26. 5. v Lysé nad Labem. Já jsem přijela na výstaviště ve čtvrtek s Janou, její Casiopeou Lady Dorotte a naší Dorotkou s Ágnes. Strávily jsme s Janou ve stánku příjemný slunný den a vystoupily s honiči také na pódiu. Dopoledne byl stánek plný dětí, které si s chutí vybarvovaly moje omalovánky s honiči a odpoledne byl stánek v obležení myslivců, se kterými jsme debatovali o lovu. Potěšil nás zvýšený zájem o plemeno a pochvaly od myslivců, kteří již viděli šýcarské honiče pracovat na naháňkách.
s Dorotkou, Ágnes a Casiopeou u stánku KCHŠH na NATURA VIVA


Všechno nejlepší přejeme našim česko-francouzským štěńátkům: Casince, Carmence, Claire, Cordélii alias Jiskřičce a Cecilce ke druhým narozeninám!

21. 5. 2013
Speciální výstava KCHŠH Kačina 2013
18. května se konala naše speciální výstava u Kutné Hory bohužel ve stejné době, jako světová výstava v Budapešti, které se zúčastnilo 6 švýcarských honičů. Speciální výstavu posuzoval opět MVDr. František Šimek a předvedlo se tu 18 honičů bernských a 3 švyčtí. Měla jsem radost ze shledání se třemi Dorotčinými dcerami a čtyřmi vnoučaty. Casiopea a Cordélie Lady Dorotte absolvovaly ještě úspěšně i bonitaci. Blahopřeji sestrám Claire Lady Dorotte V1, CAC, Casiopee Lady Dorotte V2, Res. CAC, Cordélii V1, CAC k úspěchu na speciální výstavě a Carmen Lady Dorotte V1, CAC, CACIB, World Winner, BOS, moc gratuluji k velkému vítězství s Nerem na světové výstavě!
Z vnoučat byla na Kačině nejúspěšnější Kubová junior šampionka Cleopatra Lady Bardotte V1, CAJC, BOJ, VMSP (dcera ICH Audrey Lady Dorotte) a v Budapešti (syn ICH Arona Lady Dorotte) Celer Cervarius V1, CAJC, Junior World Winner, BOJ. Babička a maminka Dorotka právě oslavila své osmé narozeniny a může být na své potomky opravdu hrdá!
JCH Claire Lady Dorotte V1, CAC v kruhu

Cordélie Lady Dorotte V1, CAC

Casiopea Lady Dorotte V2, Res. CAC při bonitaci

Anakin Berhonni (po Bondovi Lady Dorotte) mne vedle subtilních pejsků hned upoutal velmi pěknou kostrou a krásnou hlavou s tmavým pálením, dlouhým uchem a také elegantním pohybem. Panu rozhodčímu se sice moc líbil, ale vyžadoval bílý znak na hlavě a jen proto mu snížil známku. Setkala jsem se s tím poprvé a nelze nevzpomenout nejúspěšnějšího bernského honiče všech dob: multišampiona Edwarda Bencillu, který získal 51 x BOB s úplně tmavou hlavou, (Anakin přece jen trochu bílé za nosem má) a celou řadu dalších uspěšných tmavohlávků. Přejeme tedy Anakinovi hodně štěstí příště!
Speciální výstavu jsem si užila nejen v kruhu, ale po focení bonitace jsme se i krásně prošli v areálu zámeckého parku a honičky se spolu dosyta vyběhaly.

Fotografie všech švýcarských honičů z výstavy na Kačině a bonitační fota si můžete prohlédnout zde: http://dorotte.rajce.idnes.cz/Specialni_vystava_KCHSH_Kacina_2013/
Cordélie s maminkou na oslavě Dorotčiných osmých narozenin

Světová vítězka Carmen Lady Dorotte V1, CAC, CACIB, WORLD WINNER, BOS v Budapešti





6. 5. 2013
MVP Praha 4. května
Máme za sebou rušný psí víkend, který začal na výstavě psů, kde se sešlo sedm švýcarských honičů, z toho dvě Dorotčiny dcery a dvě vnoučata, jež posoudil pan rozhodčí MVDr. František Šimek. Přihlášena byla Casiopea Lady Dorotte, kterou mi Jana svěřila i v kruhu a získala V1, CAC, Res. CACIB a Claire Lady Dorotte získala také titul a stala se vítězkou třídy, V1, CAC. Podívat se na nás přišla i Marianna, tentokrát bez Amálky a Aničky. Bylo to příjemné setkání naší bernské rodinky, které pokračovalo i druhý den.
Casiopea v kruhu

vítězky Casiopea a Claire Lady Dorotte






30. 4. 2013
V neděli jsme byli již tradičně s rodinou v Teplicích na mezinárodním festivalu animovaného filmu a při zpáteční cestě jsme se zastavili na návštěvě v CHS Aurita Kitta u Nikoly a Michala Füleky v Jirkově. Chtěla jsem se ještě rozloučit s posledním Benetčiným štěňátkem, které čeká už jen na poslední nezbytné očkování a odjíždí do Francie. Všichni ostatní sourozenci jsou již u nových majitelů. Malý Anthony Aurita Kitta je úžasně sebevědomý a krásný berňáček, který se ve smečce v Savojských Alpách jistě prosadí. Přejeme mu hodně štěstí!
Také blahopřejeme Audrey Lady Dorotte k narození štěnátek Lady Bardotte v nedalekém Duchcově!
Naše Dorotka se tak stává babičkou již dvanáctého vrhu.
Anthony Aurita Kitta

Anthonymu budou již brzy tři měsíce




9. 4. 2013
Dnes slaví naše štěňata z vrhu B své čtvrté narozeniny. Přejeme všechno nejlepší Beneátce, Bibianě, Berenice, Brunovi, Bondymu a Bondovi Lady Dorotte!!! Vzpomínáme také na ztracenou Barbaru.


VÝCVIKOVÝ DEN A SETKÁNÍ ŠVÝCARSKÝCH HONIČŮ - KOSOVA HORA 6. 4. 2O13
Letos se i přes nevlídné a chladné počasí sešlo na této skvělé akci nevídaně hodně vlídných lidí a jejich psích kamarádů. Nejdříve se strakatá smečka proběhla po zahradě okolo myslivecké chaty a majitelé se posilnili polévkou. Po zahájení Jiřím Němcem a trubačkou Lydií Jašovou jsme se rozdělili do dvou skupin a vylosovali pořadí, ve kterém pejsci půjdou na stopu. Připraveno bylo dvacet dlouhých stop vyšlapaných spárky černé zvěře hlavně pro ty honiče, kteří plánují zkoušky. První skupinu honičů posuzoval pan rozhodčí Pavel Burda, druhou mezinárodní rozhodčí Michal Füleky. Zkoušela se nejen práce na nepodbarvené stopě, vyhledání a chování u kusu ale i ochota k práci na černou zvěř. Psi navolno vypuštění v honitbě si mohli zkusit nalézt živého divočáka v podsadě, která byla ukrytá v porostu. Zkušení psi navětřili a prase krásně hlásili, nezkušená štěňata se to musí ještě učit. Tato disciplína se však nedělá na BZH, pouze na ZH. Důležité je, že se všichni honiči z lesa nakonec vrátili a protože byla velká zima, další venkovní aktivity jako poslušnost, chůze u nohy, odložení a výstavní průpravu jsme zkrátili na minimum. Probrali jsme to raději jen teoreticky v teplé myslivně u guláše, horkého čaje, kávy a zákusků, které napekly majitelky strakáčů. Psi se mohli také ohřát, ale většinou dali přednost honění se po zahradě. Kdy se jim jindy povede proběhnout se s tolika honiči?
Sešlo se tu celkem 33 psů, nejvíce bylo bernských sourozenců ze dvou vrhů z Hulínského lesa: Aischa, Agga, Alma, Art, Bessi, Brenda, Briggita, Bradd, Bruno a Bivoj zvaný Baddy a nechyběla tu ani jejich maminka Dorothea Haniččina zahrádka. Sešlo se tu pět sester Lady Dorotte: Cordélie alias Jiskra, Claire, Casiopea, Carmen a starší sestra Bibiana Lady Dorotte se tu shledala se svými půlročními štěňátky Alfou, Anny zvanou Jedi a Adou alias Ájou ze Starého Sedla. Na své půlroční děti z CHS Z Hulínského lesa z vrhu B a z CHS Ze Starého Sedla se přijel podívat Lord Bencilla zvaný Láďa. Podívat se přijel také Nero Bencilla, stopu zkušeně vystřihla Ornella Bencilla. Na akci byli pozváni i výcvikářka a předseda klubu se svými psy Agnim od Punkvy a Inarim ze Sulické tvrze. Inari tu mohl poznat svoji dceru Arletu Heraltické stráně. Představil se tu poprvé všem půlroční importovaný pejsek z Francie - Hercule des Echos de Belledonne a nejmladším bernským účastníkem bylo maličké kouzelné štěně Almond z CHS Aurita Kitta, pro které si tam přijel jeho majitel. Švycké honiče tu nejen na stopě zastupovala sedmiměsíční Dorothy Lady Bardotte a přidali se k nám ještě dva hannoverští barváři, slovenský kopov, jezevčík, jagteriér a lovecká smečka byla dokonalá!
Všichni stopaři úspěšně prase nalezli! Lovecké vlohy mají všichni a mohou je dál jen rozvíjet.
Večer jsme se postupně loučili a pro všechny účastníky jsem měla připravené pamětní listy (se čtyřmi učastníky jsem se asi minula, máte listy u mě).
Povídání s přáteli o psech v myslivecké chatě nemělo konce a nejen večerní překvapení, vyuzené výborné maso z divočáka, nás zdrželo až do noci. Někteří tu měli zajištěné i pěkné ubytování a ráno následoval už jen úklid myslivny a rozloučení. Děkujeme organizátorovi Jiřímu Němcovi, rozhodčím a všem pomocníkům za vynaložené úsilí, které rozhodně stálo za to!

Já jsem se výcvikového dne tentokrát účastnila i jako vůdce s fenkou z našeho vrhu Cordélií Lady Dorotte, které říkají Jiskra, přijela jsem s Janou, její Casiopeou a malou Jedi. Majitelka Jiskry Katka, ač chtěla, nemohla ze zdravotních důvodů přijet. Fenku jsem pár dní hlídala a tak se mezi námi rychle utvořilo pouto. Moc jsem si to užila, Jiskra je výborně ovladatelná milá fenka, po stopě šla velmi pěkně a u kusu krásně hlásila. Nejen majitelka, ale i já jako chovatelka jsem z ní měla radost. Skvělé hlasičky jsou i její sestry již se zkouškami - Carmen a Casiopea. Při výcviku u kusu zde zvučně hlásila i Claire a tak nezbývá než popřát hodně štěstí Cordélii a Claire u letošních zkoušek BZH!

Cordélie, Casiopea, Claire a Carmen Lady Dorotte




31. 3. 2013
KRÁSNÉ VELIKONOCE přeje CHS Lady Dorotte!
Velikonoční, pořádně ušatá štěňátka bernských honičů jsou právě k odběru zde: http://bernskyhonic.com/

JARNÍ SETKÁNÍ ŠVÝCARSKÝCH HONIČŮ v Kosově Hoře se koná již 6.4. Můžete si zde vyzkoušet nanečisto všechny disciplíny na BZH a ještě něco navíc - hlášení na živého divočáka! Spolu si tu také s pejsky natrénujeme vše potřebné na výstavy. Již se na všechny moc těším! Více informací o setkání a ubytování u pořadatele Jirky Němce tel: 602 479 023

V sobotu 30. 3. jsem si udělala výlet a jela s Casiopeou a její majitelkou Janou na MVP do Českých Budějovic. Posuzoval pan rozhodčí MVDr. Vladimír Piskay a přihlášeno bylo sedm švýcarských honičů, na které se všechny můžete podívat zde: http://dorotte.rajce.idnes.cz/MVP_Ceske_Budejovice_30._3._2013/
Úspěšná byla Dorotčina vnoučata Banditto Lady Bardotte - V1, CAC, CACIB, BOB a Cleopatra Lady Bardotte - V1, CAJC, BOJ a také Dorotčina dcera Casiopea Lady Dorotte - V1, CAC, CACIB, která si sice na výstavu pořídila falešnou březost ale i v mléčné kondici si zaslouženě odnesla svůj první pohár! Gratulujeme!
Casiopea Lady Dorotte V1, CAC, CACIB




24. 3. 2013
Včera jsem navštívila chovatelskou stanici Aurita Kitta v Ústeckém kraji, kde mě hned za plotem vítala naše ušatá kráska Beneátka Lady Dorotte. Štěňátka svoji maminku rozhodně nezapřou a ouška se jim už také pěkně protahují, jedno je hezčí, než druhé! Přestože mrzlo, sluníčko trochu hřálo, a tak jsem se odhodlala rychle pořídit každému štěněti pár fotek venku, v pohybu, portrét i postoj zleva a zprava. Již za dva týdny se chystají k novým majitelům, ale ještě si můžete vybrat ze dvou krásných pejsků! Moc těžko se mi odjíždělo... Fotografie všech štěňátek, ale i jejich maminky a ostatních členů lovecké smečky, především povedeného importu z Francie, téměř půlročního Hercula, si můžete prohlédnout zde: http://dorotte.rajce.idnes.cz/Beneatcina_stenatka#
Anthony Aurita Kitta mi připomněl nejvíc naši Dorotku

Almond Aurita Kitta je celý po mamince

Amir Aurita Kitta si kouzelně šlape po uších

krásný vyrovnaný vrh při krmení

maminka Beneátka Lady Dorotte

mladý Hercule des Echos de Belledonne (import z Francie)







19. 3. 2013
Loučíme se ze zimou, která to stále nechce vzdát a přidáváme pár zasněžených fotek našich honiček, Ágnesčiných narozenin i Dorotčiných potomků.

Jaro oslavím návštěvou štěňátek Benetky, ať je třeba sněhu po kolena. Už se na ta krásná Dorotčina vnoučata moc těším!



14. 2. 2013
Všechno nejlepší a hodně zdraví přejeme již k pátým narozeninám našim devíti valentýnským štěňátkům Amálce, Aničce, Audrey, Agátě, Aronovi, Atreyovi, Albertovi, Argovi a samozřejmě i naší Ágnesce!!!



9. 2. 2013
Beneátce Lady Dorotte se dnes narodilo 8 krásných zdravých štěňátek! Sedm pejsků a jedna fenečka. Moc blahopřejeme!!!
Více na stránkách CH Aurita Kitta: http://bernskyhonic.com/





31. 1. 2013
Díky třeskutým mrazům jsem se bohužel s Dorotkou nezúčastnila poslední, sobotní naháňky v Drevníkách, ale již se moc těším na jarní setkání honičů, které opět pořádá Jirka Němec (CHS z Hulínského lesa).
JARNÍ SETKÁNÍ ŠVÝCARSKÝCH HONIČŮ S VÝCVIKOVÝM DNEM se koná 6. dubna 2013 opět v Kosově Hoře u Sedlčan a proběhne od pátku 5. 4. do neděle 7. 4. Zájemci o zkoušky BZH si zde mohou vše potřebné natrénovat ještě před výcvikovým dnem Klubu honičů na Orlíku. Vyzkoušet stopu černé zvěře si tu se svým psem však může každý. Vloni se tato akce velmi povedla, na foto se můžete podívat zde: http://dorotte.rajce.idnes.cz/Kosova_Hora_2012/

Nyní se již nemohu dočkat dalších Dorotčiných vnoučat, která se za několik dní narodí krásné ušaté Beneátce Lady Dorotte v CHS Aurita Kitta. Držíme moc palce!
V CHS Aurita Kitta se právě zabydlel dlouho očekávaný import, který jsem domlouvala již v březnu 2011 při krytí mé Dorotky ve Francii. Čekání na Hercula, dopisování a posílání fotografiíí se vyplatilo, pejsek vypadá velmi nadějně. Bernská lovecká smečka pana Pesentiho byla nyní ve Francii hodnocena jako nejlepší. Těší mě, že ji posílil i Dorotčin vnuk, odvážný Art ze Starého Sedla, kterého jsem měla možnost poznat u jeho maminky Bibi Lady Dorotte na Orlíku. Artíkovi s novým jménem Harribo přeji hodně štěstí na lovech v Savojských Alpách! Pan Pesenti sleduje také úspěchy našich prvních česko-francouzkých štěňat (Claire, Carmen, Casiopey,...) a má z nich také radost. Nezbývá, než poděkovat za překlady Marianně (CHS Hvězda z Větrníku), protože bez její skvělé francouštiny by to nešlo! Všichni, kdo chováme, jsme si zkusili, jak je těžké vybrat pěkného, zdravého a nepříbuzného psího ženicha pro své feny a doufám, že to budou mít další generace jednodušší.
Beneátka Lady Dorotte bude mít štěňátka, více na http://bernskyhonic.com/




2. 1. 2013
Děkujeme všem za milá vánoční a novoroční přání! Já jsem sice dobu předvánoční a Vánoce prostonala a Dorotka s Ágneskou si se mnou tedy povinně zalenošily na gauči. Zvládly to ale skvěle. S novým rokem jsem však konečně k jejich velké radosti sedla na kolo a opět s nimi vyjela na naši pravidelnou projížďku.
Přeji všem v roce 2O13 především pevné zdraví a také hodně štěstí a radosti s našimi ušatými berňáčky!




Aktuality 2012

Aktuality 2011

Aktuality 2010

Aktuality 2009

Aktuality 2008

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Máme štěňátka bernského honiče - vrh G

Diana Lady Dorotte a její výstavní úspěchy